Procesul civil intentat de Simona Halep la Tribunalul din Manhattan, New York, împotriva companiei de suplimente Quantum Nutrition, va fi judecat de către jurați.
Simona Halep, sportivă suspendată patru ani pentru dopaj, are calitate de reclamantă în procesul de despăgubiri. Constănțeanca a cerut ca toate spețele să fie judecate de jurați, se arată în dosarul de la Tribunalul din Manhattan.
Halep solicită despăgubiri în valoare de peste 10 milioane de dolari de la firma canadiană Quantum Nutrition, care funcționează sub numele comercial Schinoussa Superfoods.
În dosarul făcut public de Tribunalul din Manhattan se specifică faptul că Simona Halep a cerut un proces cu jurați: „Reclamanta cere un proces cu jurați în toate spețele”. De regulă, cauzele civile se rezolvă prin înțelegeri la tribunalele din SUA. Dacă nu se ajunge la înțelegere, atunci se trece la proces. Judecătorul se implică de la început în procedură, ca mediator, potrivit site-ului de specialitate juridice.ro.
În cazul în care judecătorul nu reușește medierea, va putea rămâne în proces, iar cel care decide va fi juriul. Juriul e format din oameni simpli, care nu au studii juridice. Judecătorul se asigură că procesul nu va dura mult și le explică juraților care sunt regulile. Sistemul cu jurați e costisitor (plata unei diurne este de 50 de dolari pe zi și cazare, dacă jurații trebuie să rămână peste noapte), așa că Halep trebuie să bage adânc mâna în buzunar.
Există doua tipuri de curți cu jurati în sistemul judiciar american! „Petit jury” este format dintr-un număr relativ redus de jurați, între 6 si 12 persoane. Într-un proces civil, așa cum este cel al Simonei Halep, rolul acestui tip de juriu este să ia cunoștință de probele prezentate de-a lungul procesului în fața instanței de judecată, să determine dacă prejudiciul produs uneia dintre părți există și este culpabil uneia dintre părți. Al doilea tip de juriu, „Grand jury”, este format dintr-un număr de jurați care poate varia între 16 si 23, având o competență mult mai specializată.
Simona Halep și avocații ei acuză firma canadiană că i-a livrat un supliment de colagen presupus contaminat cu roxadustat, ingerat de româncă la US Open 2022. De asemenea, Schinoussa Superfood ar fi mințit în legătură cu ingredientele folosite la prepararea suplimentelor:
„Pârâtul a făcut următoarele garanții pentru conținutul și ingredientele Schinoussa MCT: a garantat în mod expres că ‘sursele noastre sunt peptide de colagen marin hidrolizat prins în Oceanul Pacific, pentru a asigura o sursă curată și prietenoasă cu mediul înconjurător’.
De fapt, Keto MCT conținea ingrediente chinezești de origine necunoscută, dar și Roxadustat, care nu era menționat pe eticheta produsului”, scrie în plângerea depusă de avocații Simonei Halep.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER